Historien om våra Samlingar

Allt började nog egentligen med Gunnar Bengtssons mors stora intresse för vackra och gamla föremål som hon hett åtrådde, men inte hade råd att köpa. När Gunnar själv blivit vuxen, och så småningom drev ett framgångsrikt hydraulikföretag, började han förverkliga sin mors dröm. Hennes intresse blev hans och affärsresorna blev allt oftare även till privata inköpsresor. Ganska snart fanns det knappt en antikhandlare i vare sig Sverige eller London som inte haft besök av den passionerade Gunnar och hans, vid det här laget, lika intresserade hustru Majlis.

Men Majlis hade också en egen dröm som hon förverkligade när hon 1973 lyckades hitta och köpa en hotellfastighet i Gamla Stan. Hotellet fick namnet Lord Nelson och för att ge hotellet en personlighet - och för att rensa ut i familjens hem - började Majlis inreda det med den digra och imponerande samlingen av marina antikviteter. Snart blev ett hotell till tre hotell i Gamla Stan, för 1980 öppnade Lady Hamilton Hotel och sju år senare Victory Hotel, och alla visar de upp fantastiska föremål. Det har sagts att The Collector's Hotels numera kan stoltsera med en samling som gör vissa museer gröna av avund. Föremålen du kan beskåda är allt från ålderstigna galjonsfigurer, skeppsmodeller och mynt till sinnrika snushundar och kompasser.

###Samlingarna på Lord Nelson Hotel På Lord Nelson Hotel hittar man främst den delen av familjens samling som består av marina antikviteter, sjömanshantverk och nautisk konst. Genom originaldetaljer från gamla skepp, skeppsmodeller, tavlor och hantverk tillverkade av sjömän och deras fruar, så kan man som gäst på hotellet lära sig mer om sjöfartshistoria och hur det var att leva på och kring ett skepp. Tiden som föremålen kommer ifrån är från 1700 och 1800-talet när sjöfarten var en viktig del av samhällslivet - för handeln och internationella relationer.

Lord Nelson Hotel har en unik arkitektur och är byggt som ett skepp. Varje våning är döpt efter de olika däck som finns på ett skepp så som Gun Deck och Middle Deck och högst upp hittar ni Poop Deck som är hotellets populära takterrass. På varje våning hittar du också ett antikt golvur från segelsjöfartsepoken som är något av hotellets stoltheter. Varje natt dras dessa vackra klockor upp för hand av vår nattpersonal.

Ägarfamiljen Bengtsson finns på plats nästan varje dag och visar er gärna runt bland samlingarna. Välkomna att lära er mer och att njuta av alla dessa vackra föremål tillsammans med oss!

Bilder från våra samlingar