Historien om våra Samlingar

Allt började nog egentligen med Gunnar Bengtssons mors stora intresse för vackra och gamla föremål som hon hett åtrådde, men inte hade råd att köpa. När Gunnar själv blivit vuxen, och så småningom drev ett framgångsrikt hydraulikföretag, började han förverkliga sin mors dröm. Hennes intresse blev hans och affärsresorna blev allt oftare även till privata inköpsresor. Ganska snart fanns det knappt en antikhandlare i vare sig Sverige eller London som inte haft besök av den passionerade Gunnar och hans, vid det här laget, lika intresserade hustru Majlis.

Men Majlis hade också en egen dröm som hon förverkligade när hon 1973 lyckades hitta och köpa en hotellfastighet i Gamla Stan. Hotellet fick namnet Lord Nelson och för att ge hotellet en personlighet - och för att rensa ut i familjens hem - började Majlis inreda det med den digra och imponerande samlingen antikviteter. Snart blev ett hotell till tre hotell i Gamla Stan, för 1980 öppnade Lady Hamilton Hotel och sju år senare Victory Hotel, och alla visar de upp fantastiska föremål. Det har sagts att The Collector's Hotels numera kan stoltsera med en samling som gör vissa museer gröna av avund. Föremålen du kan beskåda är allt från ålderstigna galjonsfigurer och skeppsmodeller till antika klockor och bruksföremål.

###Samlingarna på Lady Hamilton Hotel På Lady Hamilton Hotel hittar man främst den delen av familjens samling som består av allmogekonst från Sveriges olika landskap. Allmogekonsten i Sverige blomstrade under 1700- och 1800-talen. Gjord av folk på landet, för folk på landet. Genom tavlor, möbler, hushållsredskap och leksaker så kan man som gäst på hotellet lära sig mer om Sveriges historia, och hur vi skapade och dekorerade våra hem innan industrialismens intåg.

Dåtidens statussymboler var vackert dekorerade skåp, golvur samt andra målade bruksföremål. Årtalen som man hittar på dessa möbler finns där för att markera viktiga händelser i människors liv så som födslar, giftermål och födelsedagar. Allmogemåleriet var ganska anonymt då verken sällan signerades. Men genom stilen och lite detektivarbete kan man urskilja från vilket landskap möblerna härstammar och ibland även vilken konstnär. Det är samtidigt tydligt att folkkonsten är global då vi kan se likheter i mönster och tekniker från helt andra kulturer och kontinenter.

Ägarfamiljen Bengtsson finns på plats nästan varje dag och visar er gärna runt bland samlingarna. Välkomna att lära er mer och att njuta av alla dessa vackra föremål tillsammans med oss!

Bilder från våra samlingar